Vaihtoehtomedian uutiset

Valtamedian uutiset

UutisTakaa artikkelit

10.3.2017

Vault7 Uutiset: WikiLeaks peräänkuuluttaa journalismia

WikiLeaksin perustaja Julian Assange piti lehdistökonferenssin illalla 9.3.2017 Periscope-tv palvelun kautta.

WikiLeaks vastasi lehdistön edustajien kysymyksiin Vault 7 tietovuodosta, ja mukaan mahtui muutama Twitterissä kysytty yleisökysymyskin.

Assange on lähetyksessään rento ja vapautunut, mutta selvästi huolissaan tämän päivän tietoturvan tilasta. Hän oli surullinen erään ABC News toimittajan kysymyksestä jolla yritettiin maalata Assange itse Venäjän rahoittamaksi,  mutta opasti toimittajaa kohteliaasti huomauttaen että lehdistöllä on vuotoon liittyen nyt huomattavan paljon tärkeämpää tehtävää.

Assange kertoi että WikiLeaksilla on tiedot yli 10 000 tahosta jotka ovat olleet vakoilun kohteena useissa maissa. Hän mainitsi erikseen Euroopan, Brasilian sekä Ecuadorin ja kertoi että
vielä yleisölle paljastamaton vuotomateriaali sisältää tietoa myös vakoiltujen yritysten tietoturva-aukoista. Paljastamattomia dokumentteja käydään läpi WikiLeaksin toimesta, ja tähän työhön Assange toivoo apua myös journalisteilta.

Kaikkia tietoja ei Assangen mukaan ole paljastettu kerralla, että asiassa edettäisiin yleisön tietoturva edellä. Hän toivoo että mahdollisimman paljon tietoturva-aukoista saadaan paikattua ennen kuin WikiLeaks julkaisee tarkempia yksityiskohtia tai yksittäisiä vakoilun kohteita koko saamastaan materiaalista. Assange ei lähtenyt arvioimaan milloin saeraava julkistus tapahtuu.

Android, iPhone ja Samsung SmartTV


Sekä Android että iOs (iPhone puhelinkäyttöjärjestelmä) sisältävät paljon työtä, mutta Assangen mukaan sitä on Androidin osalta jonkin verran enemmän. Myös Samsung SmartTv:n puheentunnistuksella varustettujen mallien osalta tietoturva on hankala saavuttaa, koska aukon paikkaaminen vaatii käyttäjiä asentamaan omatoimisesti tietoturvapäivityksen. Tämän opastaminen ja toteuttaminen asiakkaiden kanssa voi viedä pidemmän aikaa. Myös Androidin osalta aukkojen korjaamista hidastaa laitteiden ja valmistajien valtava määrä.

Muutamat aukoista ovat entisen tietoturvatyöntekijän Assangen mukaan paikattavissa muutamassa päivässä, mutta joukossa on siis laajempiakin haavoittuvuuksia joiden kanssa työskennellään parhaillaan.

Assangen viesti journalisteille


WikiLeaks toivoo journalisteilta yhteistyötä kahdella tavoin. Ensinnäkin hän toivoo että journalistit saavat yritysmaailman tietoisiksi tilanteesta ja työskentelemään tietoturva-aukkojen paikkaamiseksi. Toiseksi hän kutsuu "hyvin aihetta käsitteleviä journalisteja" mukaan selvitystyöhön. Aikaisemmassa lehdistötiedotteessa tämä oli jo mainittu, ja yhteistyö esimerkiksi WikiLeaksin seuraavan julkaisun ennakkokäsittelyn parissa on mahdollista.

Assangen ilmeistä näki hänen toivovan että journalistit keskittyisivät olennaiseen, itse tietoturvaan, sen sijaan että tietovuotoa käytettäisiin eri ideologioiden tai puolueellisten tahojen päämäärien edistämiseksi. Mielestäni hän peräänkuulutti vapaata journalimia koko olemuksellaan live-video lähetyksessään.

Huumoriakin mukana


Assange ei valittanut että WikiLeaksin palvelimet kokivat rajuja hyökkäyksiä tämän viikon tiistaina, eikä sitä että myös live-lähetyspalvelut olivat saaneet pientä iskua. Hän kertoi ymmärtävänsä että WikiLeaksin paljastettua Amerikan suurimman CIA tietovuodon, siellä olevilla agenteilla on ehdottomasti oikeus taistella hieman takaisin.

Koko tiedotustilaisuus löytyy myös videona YouTubelta.


3 kommenttia:

KaleK kirjoitti...

Liian vähän tästä on mielestäni suomessa uutisoitu. Eivätkö lehtitalot tunnista että kyseessä on moderni, käynnissä oleva sota? Turun Sanomilla oli ihan ok juttu, toivottavasti useampiakin nähdään. TS: Wikileaks sanoo paljastaneensa CIA:n hakkerointimenetelmiä

Anonyymi kirjoitti...

Eihän tossa TS:n linkissä tästä kerrota, olikohan oikee linkki?

KaleK kirjoitti...

Antteks vaan, tässä oikea: TS:Assange lupaa Wikileaksin ryhtyvän tietoturvayhteistyöhön